HPE Blog, Hungary
1758520 Tagok
1894 Online
108872 Megoldások
Új cikk
BloggerHPEHU

Világszínvonalú pénzforgalmi szolgáltatások a HPE-vel

HPE_MS.jpg

A kártyaelfogadó POS-terminál szolgáltatóként piacra lépő, innovatív szemléletű Fizetési Pont cégcsoport elhatározta, hogy a meglevő pénzforgalmi infrastruktúráját továbbfejleszti, és neobank szintű képességeket hoz létre. A technológiai megújulást elsősorban az ügyfélélmény növelése, illetve a termékfejlesztési ciklusok lerövidítésének és az új ügyfélcsoportok elérésének igénye indokolta.

Valamennyi hazai pénzforgalmi rendszerhez közvetítő nélkül hozzáférő, valamint teljes jogú Visa és Mastercard kibocsátói státusszal rendelkező Fizetési Pont cégcsoport olyan informatikai rendszert keresett, amely megfelel a pénzintézetek felé támasztott rendkívül szigorú törvényi és adatbiztonsági követelményeknek, mégis kellő rugalmasságot biztosít a folyamatos innovációhoz.

Az egyéni vállalkozásoknak és a többszázmillió forintos forgalommal bíró cégeknek egyaránt szolgáltató, Magyarország településeinek több mint 80 százalékán jelen lévő Fizetési Pont cégcsoport a Hewlett Packard Enterprise támogatásával a felhőszolgáltatások és a helyi infrastruktúrák előnyeit egyesítő Microsoft Azure hiperkonvergens infrastruktúra mellett döntött.

Teljesebb ügyfélélmény, új szolgáltatások

Az alapvetően KKV-kat ügyfelei között tudó cégcsoport tervei között szerepel az ügyfélélmény tökéletesítése, a szolgáltatási sebesség javítása, illetve a kkv szolgáltatásportfóliójuk bővítése. Az új alapokra helyezett informatikai rendszer ezen fejlesztéseknek is megágyaz. A cégcsoport ügyfelei a jövőben kényelmesebb, több funkciót ellátó felhasználói felületekkel találkozhatnak, igénybe vehetnek továbbfejlesztett web- és mobilbank szolgáltatásokat és a neobankoknál megismert felhasználói élményben lehet részük.

Új távlatok beruházás nélkül

A Fizetési Pont a Microsoft szolgáltatását a HPE GreenLake modelljében veszi igénybe, mely egy előfizetéses konstrukciót takar. A cégcsoport az új infrastruktúrára való átálláskor központi rendszerének hardvereit is lecserélte, ez azonban kezdeti beruházást nem követelt részükről. A hardvereket a cégcsoport a HPE GreenLake szolgáltatás részeként használhatja, így a Fizetési Pont informatikai osztálya jelentős összeget csoportosíthatott át a saját szolgáltatásaik fejlesztésére. A HPE GreenLake modell a rendszer támogatására is kiterjed, melyet a hazai dedikált HPE támogatócsapat lát el, így azaz kevesebb emberi erőforrást igényel a cégcsoport részéről, így ezen a téren is felszabadult kapacitásokkal számolhat az informatikai osztály.

A HPE GreenLake szolgáltatáshoz egy komplex funkcionalitású, de jól átlátható monitoring rendszer is tartozik, mely képet ad arról, hogy a cégcsoport egyes osztályai és munkacsoportjai milyen mértékben veszik igénybe a cégcsoport informatikai rendszerét. Az felmerülő költségek így eloszthatók az osztályok között, ami jelentősen hozzájárul a költségtervezés egyszerűsítéséhez.

A technológia a háttérben

A HPE GreenLake megoldásával a Fizetési Pont olyan informatikai rendszerhez jutott, amely úgy nyújt felhőszerű élményt, hogy az adatok tárolása a Fizetési Pont telephelyén történik. Ez egy pénzintézet esetében adatvédelmi szempontból is kívánatos, ugyanakkor kedvező hatása van az adatforgalom minőségére is: a lokális adattárolás minimalizálja a késleltetést, javítja az adatfolyamok kezelését, és csökkenti az adatcsomagok által bejárt útvonal hosszát, ami kritikus a gyors pénzügyi tranzakciók esetén.

Miután a központi infrastruktúrához tartozó hardvereket és a szoftvereket is előfizetéses modellben veszi igénybe a cégcsoport, soha nem látott rugalmassággal számolhat. Az informatikai osztály a cégcsoport éppen aktuális igényeinek megfelelően skálázhatja a rendszert, bármikor igényelhet nagyobb tárolási vagy számítási kapacitáshoz, illetve egy gombnyomással állíthat szolgálatba új rendszeralkalmazásokat is.

A rendszer alatt futó Microsoft Azure Kubernetes Service pedig arra biztosít lehetőséget a Fizetési Pont számára, hogy felhőalkalmazásaik fejlesztése és üzembe helyezése a lehető legkevesebb időt vegye igénybe, azaz ügyfeleik a lehető leggyorsabban kezdhessék el használni az új szolgáltatásaikat.

Törvényi megfelelőség

A hiperkonvergens informatikai platformra való áttérés, a felhőszolgáltatások előnyeinek kihasználása mind nem lenne lehetséges, ha a HPE és a Microsoft által kínált szolgáltatások nem felelnének meg a Magyar Nemzeti Bank és a törvényi előírások által megkövetelt szigorú szabályozásnak.

Technológiai oldalról a pénzintézeteknek két fő kritikus követelményeknek kell megfelelniük, ha felhőszerű infrastruktúrát kívánnak üzemeltetni. Egyrészt az adatok tárolását, forgalmát és hozzáférhetőségét teljes mértékben kontroll alatt kell tartaniuk, másrészt csak olyan szolgáltatást vehetnek igénybe, mely garantált gyártói támogatásban részesül. A HPE és a Microsoft megoldásai egyaránt teljesítik ezen követelményeket.

A Hewlett Packard Enterprise nevében a technológia megvalósításáért felelős kereskedelmi képviselő, Czakó Ádám várja megkeresését a czako@hpe.com e-mail címen, amennyiben élni szeretne az előfizetéses konstrukcióban igénybe vehető informatikai infrastruktúra előnyeivel, szeretné átláthatóbbá és tervezhetőbbé tenni az informatikai költéseit vagy a szolgáltatásportfolióját tervezi bővíteni.

 

0 elismerés
A szerzőről

BloggerHPEHU